Bos

De Leeuw flirt met de Ringslang

Als kind ving ik in Italië de ringslangen die in het riviertje de Tergola zwommen en legde ik ze in een bak met water. Dit om ze beter te kunnen bekijken. Enkele keren verzetten ze zich en lieten met hun tanden een paar krassen op mijn huid achter. Tijdens het spelen, wandelen of zwemmen hoorde …

De Leeuw flirt met de Ringslang Lees verder »

De verschillende vormen van Anemone nemorosa

Het is nu de tijd van de bosanemoon, dit leuke plantje groeit in bossen, bosranden en tuinen. In mijn eigen tuin groeien ze ook. Het valt mij op dat twee vormen te zien zijn. De eerste die opkomt en bloeit is een grotere vorm, groen maar rood aangelopen aan de rand van de bladstengel. De …

De verschillende vormen van Anemone nemorosa Lees verder »

Luizenmoeders

De herfst kent verschillende natuurfenomenen, zoals de prachtige kleurpaletten van de bladeren, het verschijnen van veel soorten paddenstoelen en het begin van de reis van de trekvogels. Minder bekend zijn de transformaties in de insectenwereld, vliegende luizenmoeders bijvoorbeeld… Vogelkers Ik heb het geluk dat in mijn tuin een vogelkers groeit, een soort die weinig wordt …

Luizenmoeders Lees verder »

La scorza ruvida della vecchia quercia.

Vecchie querce sono ruvide e dure, i grossi rami spesso ricoperti da molte specie di muschi e licheni ti invitano a esplorarli. Nelle fessure del tronco si annidano moltissimi insetti. Lei, la quercia, offre riparo e cibo a molte specie animali e vegetali. Arrampicare questi alberi é uno sport intenso e per certi versi un …

La scorza ruvida della vecchia quercia. Lees verder »

Mieren vs teken

Na een boswandeling in de bossen van West-Jutland in Denemarken, kwam ik tot ontdekking dat meerdere teken het op mijn bloed hadden gemunt. De tekentang moest er meerdere malen aan te pas komen. Niets nieuws natuurlijk, teken zijn vaste metgezellen, ook in de Nederlandse bossen, maar de Deense teken leken op sommige plekken wel erg …

Mieren vs teken Lees verder »

Het Bos van Wigeri

Duizenden paarse trompetten versieren op dit moment het Bos van Wigeri in Wolvega, het zijn allemaal bloemen van de vingerhelmbloem (Corydalis solida). Het is een jaarlijks stinsenfestijn in dit kleine, maar charmante bos in het centrum van het dorp. Prachtig, die voorjaarsbloei van het “vogeltje op ’t krukje”. Maar eigenlijk is het het hele jaar door …

Het Bos van Wigeri Lees verder »

Acer campestre, een bescheiden krachtpatser.

Het assortiment aan soorten bomen voor de groene aankleding van steden, dorpen en wegen is enorm. Eén van de grootste boomkwekerijen van Europa heeft 1600 soorten! De keuze wordt nog eens bemoeilijkt door allerlei variëteiten. Vele soorten zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en de vormen kunnen ook afwijken van de oorspronkelijke natuurlijke habitus. Wat een dilemma dan… welke soort, …

Acer campestre, een bescheiden krachtpatser. Lees verder »

De ontwilding van het landschap

Zoals we in het vorige artikel hebben gelezen, is veel van het vroegere groot groen uit Wolvega verdwenen. Maar hoe is met omgeving? Is daar ook veel veranderd? We kunnen de gemeente Weststellingwerf omschrijven als een grensgebied, het ligt grotendeels op een tong van het Drentse plateau met aan de westkant de veengebieden van de …

De ontwilding van het landschap Lees verder »

Oude groene glorie

Beschermd door rijke eigenaren of door de autoriteiten, zijn de houtopstanden in steden, dorpen of landgoederen vaak ouder dan in de agrarisch omgeving. Zo is het ook in Wolvega. Hoewel, kijkend naar oude foto’s van het dorp besef ik dat het huidige groen een bedroevend overblijfsel is van de oude groene glorie.   Plaisierbosch Deze …

Oude groene glorie Lees verder »

R.I.P. (rustplaats inclusief paddenstoelen)

Op een steenworp afstand van mijn huis ligt de begraafplaats van Wolvega, voor mij goed te bereiken ondanks de inmiddels trouwe krukken. Fascinerend zijn de oude, vaak scheve grafstenen begroeid met mossen en korstmossen. In het oudste deel van het dodenveld wordt slechts het schrale gras gemaaid, er worden geen mensen meer begraven. Er heerst …

R.I.P. (rustplaats inclusief paddenstoelen) Lees verder »

%d bloggers liken dit: