Stadsnatuur

De Leeuw flirt met de Ringslang

Als kind ving ik in Italië de ringslangen die in het riviertje de Tergola zwommen en legde ik ze in een bak met water. Dit om ze beter te kunnen bekijken. Enkele keren verzetten ze zich en lieten met hun tanden een paar krassen op mijn huid achter. Tijdens het spelen, wandelen of zwemmen hoorde …

De Leeuw flirt met de Ringslang Lees verder »

Luizenmoeders

De herfst kent verschillende natuurfenomenen, zoals de prachtige kleurpaletten van de bladeren, het verschijnen van veel soorten paddenstoelen en het begin van de reis van de trekvogels. Minder bekend zijn de transformaties in de insectenwereld, vliegende luizenmoeders bijvoorbeeld… Vogelkers Ik heb het geluk dat in mijn tuin een vogelkers groeit, een soort die weinig wordt …

Luizenmoeders Lees verder »

De Audiberm

Hè? ik val zowat van mij fiets af, zoveel paddenstoelen bij elkaar heb ik in Leeuwarden zelden gezien! Ik ben moe van een dag werken en een training en moet nog 20 minuten fietsen naar het station, anders mis ik de trein, maar ik móet stoppen… Er zijn twee bermen met daartussen een fietspad. Op …

De Audiberm Lees verder »

Bijenorchis in het nauw

Orchideeën zijn fascinerende planten met vaak heel specifieke eisen aan de groeiplaats. Door deze eisen kan het wel of niet voorkomen dat deze mooie planten ons veel vertellen over hun biotoop. Leeuwarden kent een paar plekken waar de bijenorchis (Ophrys apifera) groeit. De bekendste locatie ligt aan de oostkant van de stad, op een paar …

Bijenorchis in het nauw Lees verder »

Het Bos van Wigeri

Duizenden paarse trompetten versieren op dit moment het Bos van Wigeri in Wolvega, het zijn allemaal bloemen van de vingerhelmbloem (Corydalis solida). Het is een jaarlijks stinsenfestijn in dit kleine, maar charmante bos in het centrum van het dorp. Prachtig, die voorjaarsbloei van het “vogeltje op ’t krukje”. Maar eigenlijk is het het hele jaar door …

Het Bos van Wigeri Lees verder »

Kaplust

Ach, is het weer zo ver? Grote stammen liggen naast de weg, verderop een bult snippers. Dit keer bij het station in Wolvega. Onder andere een prachtige, grote en gezonde es (tegenwoordig een zeldzaamheid) moest het ongelden. Maar treur niet, dit keer is er wel een goede reden voor: de stationsweg krijgt een herinrichting, en dan staan de bomen …

Kaplust Lees verder »

Acer campestre, een bescheiden krachtpatser.

Het assortiment aan soorten bomen voor de groene aankleding van steden, dorpen en wegen is enorm. Eén van de grootste boomkwekerijen van Europa heeft 1600 soorten! De keuze wordt nog eens bemoeilijkt door allerlei variëteiten. Vele soorten zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en de vormen kunnen ook afwijken van de oorspronkelijke natuurlijke habitus. Wat een dilemma dan… welke soort, …

Acer campestre, een bescheiden krachtpatser. Lees verder »

Idylle voor insecten?

Afgelopen zomer heb ik in mijn dorp kennis mogen maken met een Idylle. Een veld ingezaaid met “wilde” bloemen, en een aanlokkelijk bord waar vlinders en andere insecten afgebeeld staan. Op het bord staat: welkom in deze idylle, bloemen voor vlinders, bijen en mensen. Ik heb inderdaad meerdere soorten bijen gezien, veel zweefvliegen, enkele vlinders en een …

Idylle voor insecten? Lees verder »

Oude groene glorie

Beschermd door rijke eigenaren of door de autoriteiten, zijn de houtopstanden in steden, dorpen of landgoederen vaak ouder dan in de agrarisch omgeving. Zo is het ook in Wolvega. Hoewel, kijkend naar oude foto’s van het dorp besef ik dat het huidige groen een bedroevend overblijfsel is van de oude groene glorie.   Plaisierbosch Deze …

Oude groene glorie Lees verder »

%d bloggers liken dit: