De Terp Suderbuorren
Dit kleine gebied ligt aan de zuidoost kant van Hempens, een oud Fries dorp dat inmiddels ingelijfd is door de stad Leeuwarden. De naam Terp verwijst naar de geschiedenis van deze plek. Hier stond omstreeks het begin van de jaartelling een Terp. Dit is een verhoging in het verder platte landschap dat in de oude tijd bescherming bood aan de bewoners tegen het wassende zeewater. De grote potten op het heuvelachtig grasveld wijzen erop dat met de aanleg van dit gebied rekening gehouden is met de geschiedenis.
Er zijn hier in hoofdzaak 4 biotopen: gazon, ruigte, bloemrijk grasland en bosschages.
Ruigte
Dit jaar heeft in mijn ervaring zich gekenmerkt als een vlinders-arm jaar. De meeste vlinders heb ik in het buiteland gezien, maar hier in Leeuwarden en omgeving heb ik weinig fladderende insecten gezien. Tot die zonnige middag van augustus, de dag van mijn inventarisatie op de Terp van Suderbuorren. Hier trof ik onwaarschijnlijk veel vlinders.
Eigenlijk was ik hier voor de planten, dit is de lijst van gevonden soorten in de bloeiende ruigte.

Akkerdistel
Beemdooievaarsbek
Bijvoet
Bolderik
Dag koekoeksbloem
Duizendblad
Engels raaigras
Gewone raket
Glad walstro
Grote brandnetel
Grote kaardebol
Grote ratelaar
Hondsraaf
Goudgele honingklaver
Jacobkruiskruid
Middelste klit
Knoopkruid
Korenbloem
Kropaar
Kruldistel
Moerasaandoorn
Muscuskaasjeskruid
Pastinaak
Perzikkruid
Reukloze kamille
Ridderzuring
Riet
Rode zwenkgras
Rolklaver
Ruige zegge
Smalle weegbree
Smeerwortel
Speerdistel
Wilde peen
Zilverschoon
Zwarte mosterd
Een gevarieerde plantengemeenschap, de meeste soorten zijn in het verleden ingezaaid. In de ruigte waren er veel vlinders te zien, met name op een strook langs en tussen de jonge bosschage. Hier was door collega’s in het voorjaar gemaaid, met als resultaat dat de dominante Grote kaardenbol later ging bloeien dan normaal. Deze plant trok veruit de meeste soorten vlinders, Dagpauwoog, Distelvlinder, Kleine vos, Atalanta, en Citroentje. Maar ook veel Hommels en een enkele Bij. Het knoopkruid is normaal gesproken een door vlinders geliefde plant, maar hier werd het door de meesten genegeerd. Hij was wel in trek bij bijen, Koolwitjes en Gamma uilen. Een andere soort die veel insecten trok was de Pastinaak, op de groen gele schermen was het erg druk, vooral vliegen en zweefvliegen vonden blijkbaar de nectar van deze plant lekker.



De akkerdistel is ook een vlinderplant, maar was hier uitgebloeid, dus had hij niets te bieden aan insecten. Wel aan vogels, een groep putters had het gemunt op het distelzaad.
Bloemrijk grasland
Aan de overkant van het brede gazon ligt het bloemrijk grasland. Hier is vorige jaar niet gemaaid, maar de vegetatie is niet erg ruig, de kruiden die typerend zijn voor grasland hebben nog de overhand.
Deze soorten heb ik daar aangetroffen:

Akkerdistel
Beemdkroon
Duizendblad
Gestreepte witbol
Glad waalstro
Goudgele honigklaver
Grote brandnetels
Grote ratelaar
Grote streepzaad
Grote wederik
Grote weegbree
Hondsraaf
Middelste klit
Knoopkruid
Kropaar
Kruipboterbloem
Margriet
Morgenster
Muscuskaasjeskruid
Pastinaak
Perzikkruid
Prunel
Reukloze kamille
Ridderzuring
Riet,Ruig beemdgras
Scherpe boterbloem
Smalle weegbree
Smeerwortel
Speerdistel
Weideklokje
Wilde bertram
Zilverschoon
Zilverschoon schoon
Er zijn enkele grote verschillen tussen de twee gebieden. De vegetatie is hier veel lager en minder ruig. De bodem is schraler en stabieler. De pionier soorten zijn marginaal aanwezig. De ruigte wijst meestal op minerale, dynamische en voedselrijke bodem. Dit grasland daarentegen heeft enkele kenmerken van een stabiele bodem waar de mycorrhizaschimmels de voedingstoffen vast houden en die via wortelcontact doorgeven aan de planten.
Hier ontbreekt de Grote kaardenbol, en dat vertaalt zich in minder vlinders. Het knoopkruid is wel aanwezig, maar hij is vooral bij bijen in trek. Voor de vlinders moet we naar de Beemdkroon kijken. En daar zijn ze, Atalanta, Distelvlinder en Dagpauwoog.

.
Tussen de beplanting zat een haas te rusten, totdat ik te dichtbij kwam, toen nam ze het hazenpad.
Gazon
Het grootste contrast was met het gazon, in dit groene tapijt, praktisch om erin te lopen en te liggen, was er weinig leven te zien. Behalve de grasmaaier natuurlijk.

Dit is een klein maar veelzijdig gebied, waar cultuur, geschiedenis en natuur samen komen.
Voor meer info’s over het beheer: Terp van Suderbuorren