Groene parels van Leeuwarden. Paulus Akkermawei

Een betere naam konden de stedenbouwers niet verzinnen, Westeinde, de wijk van Leeuwarden die aan de westrand van de stad ligt, niet ver van het militaire vliegveld.

Het gebied waar ik erover ik wil schrijven ligt aan de rand van de wijk, is ongeveer 7500 m²  groot, met een vijver in het midden. De vijver heeft geen verbindingen met andere wateren en is dus vol met regenwater. Regenwater heeft geen kalk, dat heeft natuurlijk invloed op de vegetatie en waterdieren. Het water is voedselarm en helder. Waterdrieblad vormt een bijna ononderbroken tapijt, waar vanuit de stengels van riet en grote lisdodde de lucht in stijgen. De grote populatie van Grote boterbloem maakt de vegetatie best bijzonder voor de stad. Meerkoeten, Waterhoenen en Wilde eenden zijn vaste gasten van deze mooie vijver.

Grasland

Het grasland om de vijver heen is zeer bloemrijk. Vanaf het voorjaar met vele Dotterbloemen tot aan de nazomer met de Heelblaadjes is er altijd een dikke pret voor mensen die er wandelen, en evengoed voor bijen, vlinders, libellen en andere insecten. Opvallend zijn de honderden Rietorchissen die aan de oever van de sloot groeien. Een andere bijzondere plant is de zeldzame Berglook met zijn paarse klokjes.  Hieronder een link met een overzicht van de waargenomen plantensoorten van het grasland.

Paulus akkermawei exel

 

DSC09617
De berglook, Allium carinatum, is in Nederland een zeer zeldzame soort.
DSC08013
Gevlekte rietorchissen en Rietorchissen groeien hier door elkaar heen. De oever van de sloot kleurt in de zomer paars door deze schoonheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hooilandbeheer

Om deze rijkdom te behouden wordt het gebied beheert met het zogenaamde hooilandbeheer. Dit wordt door  de buitendienst van de gemeente Leeuwarden uitgevoerd. In de praktijk betekent dat eerst inventariseren en vervolgens  een maaiplan maken op basis van de vegetatiegegevens. Het (gefaseerd) maaien wordt  door een kundige trekker chauffeur uitgevoerd . Het maaisel wordt na het drogen afgevoerd in hooibalen.

DSC09589
Het maaien is gericht op het behouden van de bloemrijkdom, maar ook om het gebied toegankelijk maken voor wandelaars.
DSC09597
Antroponatura dichtbij de stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bosje

Om het beeld compleet te maken, is er tevens een bosje aan de noordkant van de vijver. Dit bosje van voornamelijk essen is in het voorjaar het toneel van uitbundige kleur van de voorjaarbloeiers zoals Slanke sleutelbloem (Primula elatior) en Bosvergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica)

DSC06613
Slanke slautelbloem, Primula elatior.
DSC07996
Het pad naar de Paulus akkermawei wordt aan zijkant versierd door bloeiende struiken. Op de foto de Hondsroos, Rosa canina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot

Dit gebied, aan de grens van de stad, biedt veel natuurschoon aan wandelaars en natuurliefhebbers. Het is tevens een biotoop voor vele soorten die hier hun levenscyclus kunnen voldoen. Het weidse uitzicht en de rust maken van dit natuurgebiedje aan de Paulus akkermawei één van de mooiste groene parels van Leeuwarden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: