Idylle voor insecten?

Afgelopen zomer heb ik in mijn dorp kennis mogen maken met een Idylle.

Een veld ingezaaid met “wilde” bloemen, en een aanlokkelijk bord waar vlinders en andere insecten afgebeeld staan. Op het bord staat: welkom in deze idylle, bloemen voor vlinders, bijen en mensen. Ik heb inderdaad meerdere soorten bijen gezien, veel zweefvliegen, enkele vlinders en een paar kinderen. Nergens in de omgeving waren er zoveel insecten te zien als in de Idylle. Missie geslaagd dus, het ingezaaide mengsel was ok, met rode klaver, boerenwormkruid, rolklaver en anderen. Om de idylle heen allemaal kort gemaaide gazons… Maar goed, de insecten konden in het bloemenveld even hun eten halen, eitjes leggen en weer hopen op een royale maaltijd voor de volgende generatie.

Het opvallende bord van de “idylle
Gewone koekoekshommel op rode klaver

                                     

 

 

 

 

 

 

Maar ik vrees dat de volgende generatie niet zoveel geluk zal hebben. In november ging ik terug naar de idylle, het bord was het enige dat nog overeind stond, de rest was keurig afgemaaid. Eitjes en rupsen van de insecten waren meegenomen met het maaisel, sommige rupsen waren misschien zo rap om dan in de grond te kruipen, maar zonder dekking van de vegetatie zijn ze dan erg kwetsbaar en een makkelijke prooi voor hongerige vogels…

 

Bloemen weg, insecten weg, alles weg!
Het bord valt goed op met de afgemaaide achtergrond..

                           

 

 

 

 

 

 

 

Het enthousiasme is dan helaas omgeslagen in teleurstelling…

Het is dan gemakkelijk om een negatief oordeel over het beheer te formuleren, maar daar laat ik mij niet door lokken en neem ik contact met de Gemeente Westellingwerf. Na een paar pogingen kon ik de verantwoordelijke voor het beheer bereiken. Zijn uitleg was helder: de zadenleverancier heeft geadviseerd om na de bloei de bloemenvelden te maaien, een paar dagen laten liggen en dan afvoeren. Dit verschralingbeheer is bedoeld om de plantesoortenrijkdom te behouden en/of vergroten. ‘Helemaal goed, maar de insecten dan, waarom niet een deel van de vegetatie laten staan?’ vraag ik. Dat begrijp ik, het is ook een optie, ik zal dit in de groep gooien en met collega’s bespreken. Beantwoordt de vriendelijke ambtenaar.

Wat volgende jaar gaat gebeuren weet ik nog niet, maar het antwoord van de gemeentelijke medewerker stelt mij gerust dat er in ieder geval naar de burger wordt geluisterd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: